Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen
Info

Veni Vidi Ornare

Het versieren van je lichaam is waarschijnlijk zo oud als de mensheid.Het is de manier om iets dat in principe bij iedereen ongeveer hetzelfde is te individualiseren en te doen opvallen. Beschildering, tatoeage  en piercing van lichaamsdelen maar vooral het jezelf behagen met blinkende en kleurrijke zijn universeel en typische menselijk. Per cultuur verschillen de versieringen sterk, maar vrijwel overal is een voorkeur te zien voor drie zaken:

Dat wat beschermt, wat veel kleur heeft en wat ( geldelijke ) waarde heeft

Sieraden zijn dus sinds oudsher bedoeld Om het lichaam te verfraaien. Vrouwen gingen op zoek naar decoratieve stukken om de meest begeerlijke van de mannen van de stam voor zich te winnen. Sieraden hadden tevens een functie, bijvoorbeeld om kleren samen te houden. Later werden sieraden ook symbolisch en als aandenken gebruikt, zoals trouwringen en medaillons. Vooral in de klassieke oudheid waren sieraden een statussymbool als teken van rijkdom en macht.

In het begin van de mensheid werden stenen, schelpen, beenderen of dierentanden aan elkaar geregen. Dit werd als sieraad om de hals gedragen. Toen de kunst van het smelten van metaal uitgevonden was, werd de edelsmeedkunst bekend.

In de Romeinse tijd droegen mannen alleen een zegelring. Hiermee kon hij zijn brieven verzegelen. Vrouwen droegen ook ringen, deze ringen waren vaak fijner en eleganter afgewerkt. Verder pronkten de dames graag met prachtige sieraden, haarspelden, haarbanden, oorbellen, armbanden, halssnoeren, halskettinkjes en enkelbandjes.

De rijken droegen liever sieraden van goud of zilver met zowel edelstenen als halfedelstenen.

De armen droegen ook graag sieraden, vanwege geldgebrek waren het meestal sieraden van goedkope materialen zoals brons of keramiek. Ze gebruikten gekleurde glazen kralen in plaats van edelstenen.

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn in het westen dure materialen minder een statussymbool geworden en werden design, vormen en kleuren belangrijker.

In 2012 ben ik op het idee gekomen om bij te dragen om de geschiedenis van de sieraden voort te zetten en deze te verkopen via mijn webwinkel www.ornarejewels.com

Ornare is Latijns dat sieraad betekent.